Vad kommer metall ifrån och hur tillverkar man det?

Framställning

Metall är ingenting man tillverka i fabrik. För att få fram metall, bryter man malm och andra mineral i gruvor. När man sedan smälter ner mineralet får man ren metall.

När man bryter malm borrar man en tunnel i berget och fyller den med sprängmedel. Varje natt sprängs det, så man kan lasta ur tunneln varje morgon. Tunneln lastas ur med stora grävskopor. Malmen krossas sedan till ungefär 10 cm stora bitar och skickas till förädlingsverken.

Malmen skickas genom en magnetisk separator. Det magnetiska, alltså metallen, delas upp i två högar, en för de större bitarna och en för de mindre. Den omagnetiska delen, sten, krossas till småbitar.

De större malmbitarna krossas tills de är ungefär lika stora som de andra, mindre bitarna, och bitarna blandas ihop.
Sedan smälter man ner bitarna och den smälta metallen hälls ner i gjutformar där den stelnar.

Kända gruvor i Sverige är Kiruna gruva där man tar fram järnmalm, Falu gruva där man tog fram koppar, och Sala gruva där man förut tog fram silver. Kiruna gruva är den enda gruvan i Sverige som används numera.


Kommentarer
Postat av: Metallbarnet

TACK FÖR SVAREN!!!!!!!!!!!!!!!!

2013-06-04 @ 10:05:08
Postat av: Adam

Är detta en trovärdig källa? Är orolig eftersom att min lärare uttryckte sig såhär angående vårt skolarbete om framställning och återvinning "MAN FÅR INTE ANVÄNDA BLOGGAR SOM KÄLLA, PUNKT SLUT"

2013-09-12 @ 11:39:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0